Werkwijze en materiaalgebruik

Werkwijze en materiaalgebruik

 Marianne van Schaijk is een van de weinige kunstenaars die de kunststof /acrylaat beheerst en representeert. Haar beeldtaal is vanuit dit materiaal ontwikkeld. Na de opleiding aan de Afdeling Monumentale van de Kon. Academie in Den Bosch volgde zij de opleiding Leergang Plastics van TNO in Delft.

De kunstenaar vertrekt vanuit halffabrikaten zoals staven, buizen en platen van acrylaat.
De ene keer wordt het materiaal op temperatuur gebracht en met behulp van mallen in de juiste vorm gebracht. De andere keer wordt het materiaal gezaagd en vervolgens geschuurd, geslepen en gepolijst. Soms wordt mede op verzoek van de opdrachtgever één zijde ingeschilderd. Dat geeft behalve kleur ook een bijzondere effect op de geslepen rand.

Met name de grote kunstwerken voert Marianne van Schaijk uit door het acrylaat te combineren met roestvrijstaal of andere metalen. Zoals op de afbeeldingen te zien is wordt het driedimensionale karakter van de kunstwerken versterkt door gebruik te maken van water en / of licht. Op enkele plaatsen is inmiddels ervaring opgedaan om bij het aanlichten van kunstwerken gebruik te maken van glasvezel.
Alle kunstwerken zijn unica’s, uitgezonderd relatiegeschenken en awards.

“Het op zichzelf steriele karakter van het basismateriaal krijgt door het optimaal uitbuiten van lichtwerking een sprankelende uitstraling. Daarin schuilt de kracht van het materiaal dat door artistieke toepassingen met succes onttrokken is aan de doorgaans industriële bestemmingen.”
(Wim van der Beek in Kunstbeeld van februari 2003)
Marianne van Schaijk

De Bréautélaan 7
5263 GB Vught
tel. 073-6562944
fax 073-6573576
info@acrylart.nl
Descargar musica